Tradiční čínská medicína: průvodce účinnou masáží
Tradiční čísnká medicína - Masáže v Zahradě

Tradiční čínská medicína: průvodce účinnou masáží

Představte si masáž nejen jako cestu k fyzickému uvolnění, ale jako klíč k odemčení hlubších vrstev vašeho blaha. Zatímco je běžné vnímat masáže primárně jako prostředek k uvolnění napětí v těle, ve skutečnosti se jedná o mnohem více. Ve světle tradiční čínské medicíny (TČM) masáže nejenže přinášejí fyzickou úlevu, ale stávají se klíčovým nástrojem v práci s energiemi – s čchi a meridiány, které jsou základními stavebními kameny našeho zdraví a pohody. V tomto článku vás seznámíme se základními principy tradiční čínské medicíny jako takové.

Tradiční čísnká medicína - Masáže v Zahradě

Co je Tradiční čínská medicína?

Tradiční čínská medicína je holistický přístup k péči o tělo, který se zaměřuje na udržení harmonie mezi energiemi jin a jang, stejně jako na rovnováhu pěti elementů. Tyto principy jsou základem pro udržení zdraví a vitality. Jin reprezentuje ženskou, chladnou, pomalou a vlhkou energii, zatímco jang stojí za mužskou, horkou, aktivní a suchou energii. TČM pracuje s těmito energiemi, aby zajistila jejich rovnováhu a harmonii v těle.

Nedostatky a nadbytky energií v těle dle TČM

Pojďme se podívat na to, jak tradiční čínská medicína (TČM) popisuje různé stavy nedostatků a nadbytků energií v těle a jak se tyto stavy projevují v našem fyzickém a emocionálním zdraví. 

Nedostatky energií

Nedostatek Jin může vést k pocitům tepla, suchosti v různých částech těla, ekzémům, nočnímu pocení a stavům jako neukotvenost, nespavost a nervozita. Ženy mohou tyto problémy pocítit zvláště před menstruací nebo v menopauze, kdy dochází k dlouhodobému poklesu jinu.

Nedostatek Jang se projevuje zimomřivostí, studenými nohami a rukami, chladným podbřiškem, bledostí, slabým zaživacím ohněm ve slezině, težkým trávením, nafouklým břichem, únavou po jídle a průjmem. Pokles jangu může způsobit nedostatečné oblečení v zimě, chůze naboso na studené podlaze, chřipka, dlouhodobá únava nebo špatně volená strava.

Nedostatek Krve dle TČM zahrnuje projevy jako suchost kůže, suché vlasy, křehké šlachy, slabá menstruace, bledost a zimomřivost. Jelikož krev vzniká ve slezině, je důležité se věnovat jejímu zdraví, zvláště při motání hlavy, chudokrevnosti, dlouhém menstruačním cyklu nebo bolestivé menstruaci.

Nedostatek Čchi se projevuje únavou, která není odpočinkem odstranitelná, sníženou imunitou, špatným trávením, plynatostí, oslabenými plícemi, kašlem, sevřeným pocitem na hrudníku, bušením srdce a zažívacími potížemi od jater.

Nadbytky patologických energií

Nadbytek Ohně způsobuje potíže manifestující se v horní části těla, jako jsou zarudlé oči, obličej, migrény, zánět dásní a pálení žáhy. Může vzniknout špatně volenou stravou, stresem, přemírou alkoholu a kávy nebo potlačenými emocemi.

Nadbytek Vlhkosti se projevuje težkostí těla, nafouklým břichem, težkým trávením, bolestmi hlavy, mentální mlhou, gynekologickými problémy a vlhkým prostředím. Příčinou může být špatně volená strava oslabující slezinu.

Nadbytek Chladu vzniká vlivem vnějšího prostředí, jako je chůze naboso v zimě nebo sedání na chladnou zem, což může proniknout do těla a způsobit zánět močového měchýře, křeče při menstruaci nebo krevní staženiny v menstruační krvi.

Nadbytek Sucha se projevuje suchým pocitem v ústech a nosu, krvácením z nosu, suchou zácpou a suchým kašlem.

Energie v rovnováze klíčové pro zdraví

Rozumění těmto energiím a jejich rovnováze je klíčové pro zachování zdraví a vitality podle tradiční čínské medicíny. Když jsme schopni identifikovat specifické nedostatky nebo nadbytky v našem těle, můžeme lépe adresovat naše zdravotní problémy a pracovat na jejich vyřešení. Masáže a další metody TČM, jako jsou akupunktura, bylinná medicína a qigong, nabízí cesty k obnově rovnováhy a harmonie v těle.

V duchu TČM v našem studiu

Ve studiu Masáže v Zahradě si velmi dobře uvědomujeme, jak nezbytná je celoroční péče nejen o tělo, ale i duši. Naše masáže, inspirované osvědčenými principy tradiční čínské medicíny, jsou přizpůsobené tak, aby vyhovovaly individuálním potřebám každého člověka, který se nám svěří do rukou a zároveň řešily různorodé problémy, se kterými se mohou setkat v průběhu roku. Specializujeme se na techniky, které harmonizují energie jin a jang, a tím podporují regeneraci, obnovu energie a posílení zdraví. Pomáháme vám najít cestu k hlubší rovnováze a pohodě.